Hummus

dnia

Zazwyczaj przepisy, które umieszczam na blogu są szybkie i łatwe. Tym razem przepis również jest bajecznie prosty, ale wymagający od nas cierpliwości. Hummus miał się znaleźć na blogu już w czwartek, niestety przez dwa dni zapominałam na noc cieciorkę zalać wodą 😛 W końcu wczoraj się udało! A dzisiaj cierpliwie czekałam aż cieciorka się ugotuje i kilkanaście minut później miałam gotowy hummus, który możecie zabrać ze sobą na majówkowe pikniki! 🙂 Oto w co musicie się zaopatrzyć i co zrobić, żeby hummus zjeść 🙂

IMG_20160429_222126

Składniki:
1 szklanka cieciorki przed gotowaniem
1/4 szklanki pasty tahini
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
1/4 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
sól
3 ząbki czosnku

Hummus2zw

Cieciorkę moczymy całą noc w wodzie. Na drugi dzień, przed gotowaniem płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy 60 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu płuczemy cieciorkę i wsypujemy do kielicha blendera. Zaczynamy blendować, a między czasie dodajemy kolejno wszystkie składniki. Hummus możemy podawać jako przekąskę czy też jako dodatek do dania głównego albo użyć do posmarowania chleba pełnoziarnistego. Wszystko zależy od Waszej inwencji i pomysłowości 🙂 Smacznego!

Hummus3zw

Hummus4zw

Dodaj komentarz